Jakt cocker spaniel er en støtende og apporterende hund som egner seg meget godt til jakt av fugl og småvilt.

Jaktcocker eller working cocker spaniel har her i landet raskt fatt en voksende popularitet. Jaktcocker er jaktvarianten av cocker spaniel. Ofte kan vi høre at show cocker spaniel kalles cocker spaniel av tradisjonell type. Det er imidlertid jaktvarianten som er "urcockeren" fordi rasens opprinnelse var som støtende jakthunder i rasens hjemland Storbritannia. Det er spanielrasenes tradisjonelle bruk, som fugle- og kaninhunder, som har gitt rasene sitt unike særpreg, spanieljakten. Ingen andre hunderaser jakter som en spaniel! 
En jaktcocker jakter på markvitring i et raskt og intenst søk innenfor haglehold, og arbeider både før og etter skuddet. Jaktcockeren arbeider i nær kontakt med fører ved å gjennomsøke terrenget like foran og på begge sider av fører, lokaliserer og støter viltet (tar ikke stand) og er en ivrig apportør bade til lands og til vanns.

Jaktcockere er renavlete jakthunder der egenskaper som dresserbarhet, kontakt, årvakenhet, fart, mot og utholdenhet er godt ivaretatt. Jakcockeren er sosial og veldig glad i mennesker. En jaktcocker er avlet frem for å være bade jakt- og familiehund. Alltid begge deler, aldri bare èn av delene! En rasetypisk jaktcocker skal være en "jaktmaskin" som har et behov for å arbeide hver dag, dvs bruke både hode, nese og bein. Derfor hender det at jaktcockere som bare brukes som familie- / selskapshunder ikke får tilfredsstilt sitt behov for daglig arbeid / trening, noe som kan gi seg utslag i f. eks biting i leker, rastløshet og ulydighet. Med regelmessig og riktig trening er jaktcockeren en ypperlig familiehund som er rolig innendørs og et fyrvrkeri ute. Jaktcockere er en fryd å trene fordi de er lettlærte, arbeidsomme, utholdende og veldig hengivne. Men man skal aldri tvinge en jaktcocker. Jaktcockeren gjør "alt" for deg med stor glede og entusiasme hvis du trener og ber om det på riktig måte.

Jaktcockeren veier mellom 10 og 18 kg, tisper mindre enn hannhunder. Pelsen er silkebløt og sparsom og finnes i utallige fargevarianter. Jaktcockeren har blitt en populær hund å trene til bla lydighetskonkurranser, agility og spor. I disse aktivitetene kan jaktcockeren ha stor suksess. Likevel er det bare i spanieljakten at jaktcockeren får bruke hele spekteret av egenskaper den er avlet frem for. (kopiert fra Rasehund.no med Anine Imset sin beskrivelse) 

 

 

En jaktcocker kan passe fint som familiehund, men ikke kun som 🙂 Den krever (i likhet med mange andre raser) å bli brukt mentalt etter hva den er avlet frem til.

Ergo passer den ikke for deg som vil ha en liten sofahund eller som ikke tenker å "drive" med hund aktivt. Med det mener jeg at det ikke må nødvendigvis være jakt, men andre aktiviteter som gjør at hunden får brukt og utviklet sine jaktegenskaper. Dette kan være spor/blodspor, annet søksarbeid. Det er ikke uten grunn at denne rasen blir mer og mere attraktiv for politiet i deres narkosøk arbeid. Dette pga av deres fantastiske gode nese, enorm arbeidskapasitet, sterk vilje og gode nerver!

En jaktcocker passer heller ikke for deg som ikke trives med å ha en hund med hodet i fanget ditt, dvs i sofaen 😙, eller sittende med forbeina i fanget ditt når du prøver å surfe på nettet, med ett inderlig ønske om at du skal stryke over på brystet eller under magen🙂 En jaktcocker en en sosial flott hund som trives best i din nærhet og få kos❤

Jaktcockeren passer til de som ønsker seg en  vakker, frisk, utholdende, sporty, nervesterk hund med  god kapasitet.
Den er flokk-orientert med stor hengivenhet, iver og livsglede. (kopi Villa Rustikka - en oppdrettside jeg liker veldig godt og som er helt i tråd med hva jeg selv mener)